Trăim vremuri dificile! Coronavirus a cam pus stăpânire pe noi ca oameni, pe noi ca şcoli, pe noi, ca mâncare, in cuvinte putine, a pus stăpânire peste tot! Eu, nu am cum să ajut la nivel mare, pe nimeni, pentru ca sunt doar un strop de apă într-un ocean de oameni. Aşa că m-am gândit sa ajut, pe o scară mai mică.
Pentru că drojdia a devenit lux, m-am gândit să fac o pâine cu foarte puţină drojdie. Ca să putem face 5 pâini dintr-un pachet de drojdie uscată, in loc de una.
Aş vrea sa pot impărtăşi cu voi, maiaua mea sălbatică, dar…distanţa fizică nu imi permite.
Pâine, cu doar 2 grame drojdie uscată!
Ingrediente:
- 500 grame făină 000 cu 9 grame proteine; eu am folosit cea mai comuna făină, aşa o avem toţi in cămară;
- 350 grame apă;
- 8 grame sare;
- 2 grame drojdie uscată sau 4 grame drojdie proaspătă;
- 1 linguriţă malţ sau miere(facultativ.
Metoda de lucru:
Nu o să vă mint, o să avem nevoie de foarte mult timp, circa 14 h, dar efortul fizic este minim. Trebuie doar să aşteptăm, între un pas şi altul.
1. Frământare!
- Într-un bol, amestecăm în această ordine : făina + drojdia + apa +1 linguriţă malţ sau miere + sarea, CU O FURCULIŢĂ! Da, nu vom frământa! Vom obţine un aluat cu o umiditate mare, dar vă promit că la final, vom obţine o cocă minunată!
- După ce s-a legat aluatul, lăsăm la odihnit măcar 30 min.
2. Formare!
- După cele 30 minute, începem să formăm aluatul, la intervale de circa 10/15 minute. O să rotim de bol, în timp ce tragem aluatul, dinspre exterior către interior. Repetăm, până ajungem de unde am plecat. Lăsăm la odihnit alte 10/15 minute şi repetăm. Facem astfel, de cel puţin 3 ori. O să observaţi că aluatul işi va schimba consitenţa de la o “împăturire” la alta. Va deveni mai încordat, mai elastic, mai lucios.
3. Prima dospire
- După ultima împăturire, acoperim bolul cu folie alimentara şi dăm la frigider peste noapte. Dar timpul poate varia de la minim 6 ore până la un maxim de 24 de ore. Recele frigiderului, nu va permite aluatului să se acrească, iar drojdia işi va face treaba lent,dar sigur.
4. Strech and fold
- Dis-de-dimineţă, scoatem aluatul din bol şi începem adevăratele stretch and fold. Întindem aluatul într-un dreptunghi, uşor ,cât ne permite el, fără să îl rupem; dacă îl rupem vom strica reţeaua de gluten formată! Apoi continuăm să îl împăturim ca în imaginile de mai jos. Eu am facut 3 împăturiri, cu pauze între ele, de 15 minute. De ce facem pauzele între împăturiri? Pentru a permite glutenului să se relaxeze, iar el să ne permită să îl întindem si sa îl împăturim, fără să îl rupem.
- După ultima împăturire, dăm forma dorită. Eu am facut-o rotunda pentru ca asa am oala. Ce oala? vedem mai târziu, când ajungem la copt.
- În mod normal de folosesc banettoane la dospit, dar am ales sa va arat că se poate si fără. Clar,dacă ai banetton foloseşte-l fără probleme. Cum vedeţi in fotografie, am ales un bol de sticla in care am adaugat un prosop alb, peste care am presarat făină din abundenţă,astfel nu se lipeşte pâinea de prosop. Luăm pâinica formată şi o punem în bol, dar cu faţa in jos. Adică partea care a stat pe masă, va fi partea de deasupra, pentru dospire. Iar când vom coace, această parte va deveni fundul pâinii!
5. Dospirea Finală
Dacă avem răbdare şi timp, o lăsăm sa dospească la temperatura camerei circa 2 ore, 2 ore jumătate; dacă nu avem răbdare, preîncalzim cuptorul la 30 grade şi dopsim pentru circa 1 ora jumătate. Faceţi oricum proba, ca să fiţi siguri că a dospit suficient.
Cum se face proba?
Apăsăm cu degetul pe aluat, şi dacă revine repede la forma iniţială, este semn că glutenul este incă incordat şi că mai are nevoie să dospească. Dacă revine lent, la forma iniţială, dar rămane semnul degetului, acum este momentul să băgăm în cuptor. Dacă rămâne urma degetului în aluat, fără ca acesta să se mişte, este semn că am supradospit pâinea! Supradospirea va duce la o pâine plată, cu coajă grosă!
6. Coacerea:
Eu coc, de obicei intr-o oală de fontă, care are şi capac. Astăzi vreau să vă arăt că se poate şi fără. Avem nevoie de tava de la cuptor şi un vas de yena destul de incăpător sau o oală de inox, care poate fi băgată la cuptor, fără probleme. Punem tava + oala în cuptor şi îl încingem la maxim(250 grade).
Luăm o foaie de hârtie de copt, o aşezăm deasupra pâinii şi ne ajutam de un tocător, pe care îl aşezăm peste hârtia de copt. Ţinem bine cu mâinile şi răsturnam bolul cu pâine, peste tocător. Crestăm pâinea, apoi o transferăm pe tava incinsă, cu grijă să nu vă ardeţi! Acoperim repede, pâinea, cu oala sau vasul de yena şi dăm la copt pentru 15/20 minute, cu pâinea acoperită!
Când introducem pâinea in cuptor, coborâm temperatura la circa 220 grade.După cele 20 minute, scoatem capacul şi mai coacem până la rumenire!
Temperatura de coacere depinde foarte mult şi de cuptorul vostru. Chiar dacă eu coc la 220 grade, nu inseamnă că această temperatură va da acelaşi rezultat şi la cuptorul vostru. Încercaţi aceiaşi reţetă la diferite temperaturi până nimeriţi combinţia ideală de temperatură.
Cam aşa arată si secţiunea! Am tăiat-o caldă! Voi să nu faceţi asta! Lăsaţi-o să se răcească complet!
Să vă fie de folos! Mai are rost să vă spun că vă aştept si pe grupul Facebook?
- Unicul tort cu arahide și caramel sărat de care ai nevoie!
- Cea mai simplă rețetă de lemon curd! Și cea mai bună!
- Cele mai bune plăcinte cu făină integrală!
- The best clătită fără gluten și fără lactoză, cu hrișcă!
- Cele mai pufoase gogoși, umplute cu cremă patiseră DE POST!!!!!
O voi incerca !Reteta pare buna.Cu rabdarea ,stau bine.