Pe cât de simplu sună pe atât de bun e! Să mai zic că se face și ușor, chiar dacă ești la primele arme cu cofetăria?
Acest tort s-a născut datorită cerinței noului job, care pune accent pe rapid, bun și ieftin, mai ales IEFTIN! :)) Efectiv am mers la plezneală, unind unele rețete pe care le adoptasem deja de foarte mulți ani. Și zău că nu mă așteptam ca mersul la plezneală să tranforme într-un adevărat hit: clienții au cerut bis, iar colegii s-au bătut în lingurițe pe tortul rămas.
Să vorbim de straturi!
Primul strat este un pandișpan comun, cel folosit de mine este un pandișpan industrial cumpărat (IEFTIN!!!!). Dar putem folosi orice pandișpan dorim, fie clasic (aici rețeta) sau cu cacao, sau blat umed cu cacao pentru un gust mai pronunțat. Eventual puteți face și un dacquoise cu făină de arahide. Decideți voi!
Stratul numărul 2 este alcătuit din caramel și arahide sărate prăjite, tăiate grossier. Deci, nu vă mai spun că acest strat se mănâncă de unul singur cu lingurița! Colega mea, care are gen 40 kg udă și care se declară anti desert, mi-a mâncat cam jumătate din porția de caramel, gest care m-a băgat nițel în încurcătură, pentru că nu era suficient și nici nu mai aveam timp să fac altul. Dar m-am descurcat, întinzând caramelul ca untul pe pâine:)). Data viitoare o să fac doză dublă pentru a fi acoperită!
Stratul numărul 3 este un mousse de caramel, foarte simplu de făcut, trebe numa’ un robot planetar pentru că vom face un fel de pate a bombè. Zic un fel de, pentru că nu vom folosi clasicul sirop la 118 grade Celsius, ci vom folosi caramelul, al cărui temperatură va fi dată de culoarea lui. Cu cât este mai blond cu atât este mai rece.
Stratul numărul 4 este o glazură oglindă, fără glucoză, fără lapte condensat, ci doar cu ingrediente basic, pe care le găsim în orice bucătărie. OBLIGATORIU: glazura se pregătește cu cel puțin 24 h înainte.
Cam aceasta este ordinea straturilor de jos în sus. Acu’ să trecem la rețetă!
Tort cu arahide și caramel sărat !
caramel sărat
250 grame zahăr tos
200 grame smântână pentru frișcă
100 grame unt
sare după gust
circa 200 grame arahide prăjite sărate.- Mousse caramel sărat
270 grame zahăr tos
250 grame smântână pentru frișcă
80 grame gălbenuș ou
10 grame gelatină
350 grame smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
- Glazura oglindă caramel
350 grame zahăr
350 grame apă fierbinte
300 grame smântână pentru frișcă fierbinte
24 grame amidon de porumb
16 grame gelatină
Mod de preparare CARAMEL
- Pentru siguranță, nu fac niciodată caramelul sec. Mă ajut mereu cu apă, cât să acopăr zahărul, apoi îl las pe foc și nesupravegheat, controlându-l când și când, după miros. Deci, punem zahărul cu niște apă, într-o tigaie (de preferat antiaderentă) și coacem până obținem un caramel mai mult sau mai puțin colorat. Depinde cât de intens vreți să fie gustul. Cu cât este mai închis la culoare cu atât va fi mai amărui, deci atenție!
- Adăugăm smântâna fierbinte, având mare grijă să nu ne ardem, pentru că va începe să bolborosească și eventual să dea pe afară dacă tigaia nu este sufiient de încăpătoare. Amestecăm cu un tel până se omogenizează totul.
- Adăugăm untul la temperatura camerei de preferat, omogenizăm cu telul. Dacă ni se pare că untul se separă de caramel, lăsăm pe foc și continuăm să amestecăm. Dacă nu reușim cu telul, băgăm blenderul. ATENȚIE: blenderul trebuie să suporte temperaturi înalte!
- La final adăugăm nițică sare, transferăm pe o tavă rece, pentru a accelera timpii de răcire. Când s-a răcit complet potrivim de sare după gust.
- Caramelul se păstrează perfect săptămâni întregi, la temperatura camerei. Poate fi folosit și pe înghețată, brownie, cheesecake etc.
- Mod de preparare mousse caramel
- Punem zahărul pe foc cu puțină apă.
- Între timp, punem gălbenușurile cu puțină sare în bolul unui mixer și începem să le batem la viteza mică pentru început.
- Când zahărul s-a caramelizat adăugăm frișca fierbinte și omogenizăm.
- Mărim viteza robotului la mediu, iar când gălbenușurile s-au dublat în volum, adăugăm puțin câte puțin caramelul, până îl adăugăm pe tot. După ce l-am adăugat pe tot, mărim viteza la maxim și mixăm totul până obținem o consistență cremoasă.
- Către final adăugăm gelatina hidratată și topită.
- Separat, batem smântâna pentru frișcă, undeva la 50/60%. Adică nu trebuie să fie nici lichidă, dar nici țeapănă. Dacă e prea lichidă, mousse-ul se va bea cu paiul, dacă frișca e prea țeapănă, va face cocoloașe atunci când o vom adăuga la pate a bombe.
- Unim pate a bombe cu frișca lichidă prin mișcări delicate ca la pandișpan.
- Mod de preparare glazură oglindă caramel
- Caramelizăm zahărul, adăugăm apa fierbinte cu atenție să nu ne ardem. Omogenizăm cu telul.
- Adăugăm smântâna fierbinte, dăm într-un clocot, adăugăm amidonul de porumb dizolvat în puțină apă rece. Omogenizăm și dăm într-un clocot.
- Luăm de pe foc și lăsăm să se răcorească 10/15 minute, apoi adăugăm gelatina hidratată. Băgăm blenderul, având grijă să nu înglobăm aer.
- Trecem glazura printr-o sită fină, acoperim cu folie alimetară, în contact direct cu glazura și dăm la frigider.
- Cum am zis deja, facem glazura cu cel puțin 24 de ore ÎNAINTE de a fi utilizată. Se folosește la circa 27 grade Celsius.
- Glazura se conservă cel mai bine în congelator, până la 3 luni. Se decongelează cel mai bine în frigider, cu 24 h înainte. Dar, în cazuri de urgență se poate decongela și în microunde.
- Montare Tort
- Avem nevoie de o forma de tort cu inel (22 cm = tort mai înalt, 26cm = tort mai scund) și niște foi de acetat pentru linii perfecte. Dacă nu avem acetat e ok și hârtia de copt.
- Îmbrăcăm fundul și pereții tortului cu acetat sau hârtie de copt.
- Punem blatul ales de noi. Dacă e pandișpan clasic, îl insiropăm cu puțin caramel diluat cu puțină apă, dacă este blat umed îl lăsăm așa.
- Adăugăm stratul 2. Aici avem 2 variante. Varianta nr. 1 pentru rezultat uniform : turnăm caramelul cu un sac a poche, apoi punem arahidele măcinate rustic, câte vrem.
Varianta nr. 2 : Amestecăm arahidele cu caramelul și îl întindem pe blat așa cum se întinde untul pe pâine :)). Eu am mers pe varianta asta pentru a economisi timp, dar data viitoare o să aleg varianta nr.1. Mi se pare mai precisă. - Turnăm mousse-ul și dăm la congelator, cel mai bine peste noapte.
- Scoatem tortul din formă, îl așezăm pe un grătar și turnăm glazura la o temperatură de 27/30 grade Celsius. Cu cât glazura e mai caldă, cu atât stratul de glazură va acoperi mai puțin. Cu cât este mai rece cu atât va fi mai greu să o întindem într-un strat uniform.
- Lăsăm tortul să se dezghețe în frigider și nu la temperatura camerei. Riscăm sa se topească precum înghețata la soare. De ce? Pentru că avem un nivel ridicat de zahăr și grăsimi.
- Temperatura de servire este de maxim +4 grade Celsius.
Pentru mai multe articole, ne puteți susține apăsând aici sau folosind butonul DONATE, de la începutul paginii.Vă mulțumesc! Și nu uitați de grupul Baking happines, de pe facebook.