Pizza la tavă, varianta mai scurtă cu poolish!

Dacă e bună? E demenţială! Dacă dă bine in poze? DAAAA, cu condiţia să avem lumină bună! Let’s get down to business! Dozele sunt pentru o tavă de 30×40 cm.

Ingrediente:

Poolish :

  • 200 grame făină cu 12/13 grame proteine;
  • 200 grame apă;
  • 1 gram drojdie proaspătă sau 0,5 grame drojdie uscată;

Aluatul final :

  • poolish-ul;
  • 130 grame făină 12/13 grame proteine;
  • 2 grame malţ sau 5 grame miere;
  • 65 grame apă;
  • 8 grame sare.

Mod de preparare:

Ziua 1

Ora 18:00, pornim poolishul : dizolvăm drojdia în apă, adăugăm făina şi amestecăm cu o furculiţă cât să nu avem cocoloaşe. Acoperim cu un capac sau folie alimentară, fără să dăm gaură şi lăsăm la temperatura camerei (18/20 grade Celsius) circa 14/16 h.

Ziua 2

Ora 10:00, ne apucăm de aluatul final!

Pasul 1:

Punem poolishul cu făina şi malţul, în bolul unui mixer şi frământăm circa 10 minute pe viteza 1.

Pasul 2:

Adăugăm sarea, puţin câte puţin, în timp ce robotul continuă să frământe.

Pasul 3:

Începem să adăugăm cele 65 grame apă, picătură cu picătură, astfel : nu adăugam altă apă până când cea precedentă nu a fost absorbită, iar pereții bolului sunt complet uscaţi. Aluatul este gata când trece testul ferestrei de gluten.

Pasul 4:

Mutăm aluatul pe masă şi facem stretch and fold, până când aluatul este foarte încordat. Ungem cu ulei de măsline, un vas cu capac, aşezăm aluatul în vas, acoperim şi lăsăm să dospească circa 2 ore, la temperatura camerei.

După 2 ore…

Pasul 5:

Facem încă un stretch&fold în vas şi lăsăm 10 minute să se relaxeze. Acum este momentul să porţionăm aluatul, dacă nu vrem să facem pizza la tavă. Dăm iar la dospit, până îşi dublează volumul.

Pasul 6:

Scoatem aluatul pe masa pudrată cu făină, cu delicateţe, fără să îl dezumflăm prea mult. Punem făină şi pe deasupra aluatului, iar cu vârful degetelor apăsăm întâi pe marginea aluatului, apoi în centru, pentru a scoate puţin aer şi pentru a-l întinde uşor.

Pasul 7:

Scuturăm aluatul de făina extra, îl aşezăm în tava unsă cu ulei şi începem să îl întindem cât ţine tava, FĂRĂ SĂ ÎL RUPEM. Dacă aluatul se opune întinderii, lăsaţi-l 10 minute să se relaxeze.

Pasul 8:

După ce am întins aluatul în tavă, îl lăsăm la dospit, cât încingem cuptorul. Vom încingem cuptorul la maxim, chiar si 300 grade, dacă este posibil, cu opţiunea statică- căldură de jos.

Pasul 9:

Ungem pizza cu un strat subţire de sos de roşii (passata pomodoro + oregano + sare +ulei de măsline – sau doar roşii cuburi din conservă) şi băgăm la cuptorul mega încins, până se rumeneşte, circa 30 minute. Eu am ales doar roșii cuburi, pentru că voi folosi topping destul de sărat și gras.

Înainte de coacere..
…după coacere.

Pasul 10:

Când este aproape coaptă, punem brânza şi orice toppinguri dorim noi. Eu am tăiat pizza în două, pe lung; pe o jumătate, am pus gorgonzola şi brie, pe cealaltă jumatate stracchino, apoi am dat 10 minute la cuptor. Am scos pizza din cuptor şi am adăugat pe o jumătate prosciutto crudo, iar pe cealaltă jumătate rucola şi roşii cherry.

0
Din fotografie lipsesc doar oamenii dragi, cu care să împărţim această minunăţie!
Alveolatură fotogenică!

Am ajuns la finalul acestei reţete, dar nu se termină aici! Vom merge pe grup şi vom face reţeta împreună, ajutată şi de câteva video, făcute de mine! Vă aştept să trecem la treabă!