The best granita siciliană cu lămâie și busuioc

Înainte de a trece la teorie… aș vrea să vă povestesc relația mea cu granita.. Nope, nu este deloc exagerat cuvântul ”relație”! Cred că am gustat prima mea granita, cam acu’ 12 ani, când am venit în Italia. Nu am gustat-o pentru că arăta super apetisant, ci din pură curiozitate. Și țin minte acel gust dezamăgitor, de lămâie industrială. Cât am regretat acea curiozitate! De atunci până în 2019, nu am mai gustat granita, NICIODATĂ! Îmi era greu de înțeles toată dragostea italienilor pentru granita.

Apoi, în 2019 l-am cunoscut pe Emanuele Monero & echipa lui. Șiiii… atunci am aflat că nu există doar un tip de granita, calitiv vorbind.

Da, există acea granita făcută cu cuburi de gheață și siropuri industriale. Dar, există și acea granita făcută ca la carte, cu fructe, apă și zahăr. Dragostea pentru această granita, nu doar că o înțeleg, dar o și simt. Atunci când gradele atmosferice ajung la stele, când gâtul îți este uscat oricâtă apă ai bea, atunci este granita-time!! Un pahar mare de granita cu lămâie și busuioc, îți taie senzația de sete eternă, te hidratează și te răcorește perfect.

Ce este granita?

Granita este pentru înghețată, ce este Adam și Eva pentru noi. Bineînțeles, a suferit schimbări în timp, și a trecut de la zapadă+miere+suc de fructe, la apă+zahăr+piure/suc de fructe, câteodată chiar și gelatina. Gelatina are scopul de a îmbunătăți consistența granitei, dar nu se folosește foarte des, pentru că granita trebuie să fie consumată de toată lumea : vegani sau nu.

Este greu să facem granita?

Răspunsul este : absolut NU! Avem nevoie de 3 ingrediente, un refractometru și un congelator. Desigur, dacă avem și o mașină pentru înghețată, ar fi și mai bine. De ce? Pentru că mașina pentru înghețată oferă o consistență mai rafinată, iar congelatorul, o consistență puțin mai rustică. Bineînțeles, gustul nu are de suferit. Personal, prefer granita făcută la mașina de înghețată.

De ce ne trebuie un refractometru?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să aflăm ce este un refractometru. Există mai multe tipuri de refractometru. Pe noi, ne interesează cel din industria alimentară, care măsoară zahărul, cu scala Brix.

Acest tip de refractometru este uneori numit şi mustimetru sau mai general zaharometru, adică se ocupă cu măsurarea cantităţii de zahăr dintr-o soluţie apoasă. Mai exact, nu va putea măsura cantitatea de zahăr dintr-o soluție care conține grăsimi. Deci îl putem folosi DOAR pentru granita și sorbet. Pentru înghețată, NU!

Cum folosim refractometru?

Măsurarea este foarte simplă – pe prisma de sticlă înclinată este suficient să puneţi câteva picături de lichid, închideţi capacul transparent pentru ca lichidul să se întindă pe toată suprafaţa prismei, orientaţi prisma în direcţia sursei de lumină şi priviţi în ocular. Veţi vedea un câmp circular, cu o scală verticală, care va fi intersectată de limitele interfeţei de culoare albastru-alb. Când refractometrul este gol, atunci când privim prin ocular, vom observa o dunga albă care se oprește la 0, apoi o parte albastră care pornește la 0 și se oprește la 30. Apoi, când adăugăm o soluție zaharată, linia albă se va mări și se va opri în funcție de concentrația de zahăr.

Dacă avem un refractometru, putem face o granita fără să urmăm o rețetă specifică. Trebuie doar să ținem cont doar de concentrația de zahăr și anume 18/22 ° Brix. Concentrația de zahăr poate diferi, în funcție de cât de coapte sunt fructele. Dar, dacă folosim piure congelat, putem face întotdeauna aceeași rețetă, pentru că au gradele Brix scrise pe cutie.

Refractometru se poate folosi și la vin, dulceață, gemuri, etc.

Acestea fiind spuse , să mergem la rețeta noastră, de astăzi!

Granita cu lămâie şi busuioc, ca în gelateriile italiene!

Recipe by Mocanu Ramona MihaelaCourse: Ingrediente

Atunci, când, pur și simplu te topește de cald și mori de sete, această granita este ca o binecuvântare coborâtă din Rai. Exagerez? Să îmi spuneți voi.

Ingrediente

  • 280 grame suc de lămâie;

  • 190 grame zahăr tos;

  • 530 grame apă;

  • câteva frunze proaspete de busuioc.

Mod de preparare

  • Facem un sirop din apă și zahăr, pe care îl dăm în clocot. Apoi îl lăsăm să se răcească.
  • Când avem siropul rece, îl adăugăm în cana unui blender și îl blenduim, împreună cu sucul de lămâie, pentru circa 2 minute. Adăugăm frunzele de busuioc și blenduim pentru alte, circa, 30 secunde. Practic, busuiocul trebuie mărunțit cât să se vadă prin granita.
  • Acum, avem 2 opțiuni.
    Prima opțiune: punem amestecul într-un recipient cu capac, și îl dăm la congelator. Din când în când, îl amestecăm cu o furculiță. Va dura câteva ore bune, până va fi gata. De asemnea, dacă o pregătiți de seara și o dați la congelator, doua zi, o puteți rade cu o furculiță pentru o consistență rustică SAU o băgați la blender pentru o constență mai rafinată.
    A doua opțiune prevede mașina de înghețată. Punem amestecul în mașină și așteptăm să își facă treaba. Timpul variază în funcție de propria mașină de înghețată. Pentru a ajuta mașina de înghețată, putem pune în frigider, amestecul pentru granita, câteva ore înainte de a-l pune în mașină.
  • Amu’ vă doresc poftă bună! Și, dacă, DOAR DACĂ, vă place de noi și blogul nostru, ne puteți susține apăsând aici! Vă mulțumim!
  • P.S. Pentru adulți, avem și varianta cu alcool: pregătim granita, cum am spus mai sus, apoi adăugăm orice alcool dorim. Încercați căpșuni cu prosecco, sau granita de ananas+cocos+rom. O să vă super impresionați invitații, mai ales daca le serviți în pahare ochioase.

Recipe Vi

Până una alta vă doresc poftă bună şi dacă v-a plăcut acest articol, mă puteţi invita la o cafea virtuală, apăsând aici sau folosind butonul DONATE, de la începutul paginii.

 

Un comentariu

Comments are closed.