Ghidul complet, pentru un smoothie perfect!

Vă promit că acesta este ghidul complet, pentru un smoothie perfect, chiar de suferi de colon iritbail.

De când tot țin diete, am încercat toooooooot felul de smoothie. Și mereu am avut o problemă intenstinală, atât de puternică, încât am renunțat la acest cockteil de sănătate. Știți până când? Până am dat peste cartea ”Restart metabolico” a lui Danilo De Mari. Dacă sunteți grăitoare de italiană v-o recomand cu drag, pentru că mi se pare destul de inteligentă.

Pentru cine nu grăiește italiană, o să vă povestesc eu, ce spune domnul Danilo. Acesta propune o dietă de 31 de zile, care promite trezirea metabolismului. Primele 3 zile prevăd consumul doar de smoothie, care promit scăderea inflamației, a acidității din organism și restartul sistemului digestiv. Pentru a primi nutrienții necesari pe durata celor 3 zile, a creat cel mai simplu mod de construire a unui smoothie.

Ce trebuie să conțină un smoothie?

Elementele principale sunt:

  • apă; nu lapte, nu suc. DOAR APĂ!
  • fructe; de sezon + fructe tropicale, care au același aport de vitamine cam tot anul;
  • oleaginoase;
  • rădăcinoase;
  • ierburi aromatice;
  • condimente;

Acum să le luăm pe rând.

Apa!

Sângele este alcătuit din 90% apă. Rolul sângelui este de a purta hrana la celule și toxinele de la celule către ieșire. Dacă nu avem destulă apă în organism, acest circuit poate fi afectat. Imaginați-vă că sângele nostru este Dunărea. Și pe Dunăre sunt foarte multe vapoare care transportă hrană și deșeuri toxice. Cu cât nivelul Dunării scade, cu atât devine mai dificil pentru vapoare să se deplaseze. Deci, nu lăsați Dunărea să sece! Beți apă!

Știm cu toți că trebuie să bem 1,5/2 l apă pe zi, dar nu e chiar așa. Cu cât cântărim mai mult cu atât avem nevoie de mai multă apă. De ce? Păi e cam ca la grădinărit, cu cât e mai mare aria de plante, cu atât ai nevoie de mai multă apă.

Pentru a afla cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm pe zi, putem face acest calcul : greutatea în kg x 0,03. Exemplu : 100 kg x 0,04 = 4 l.

De ce apă și nu lapte? Laptele de vacă + fructe, poate fi fatal pentru sistemul digestiv, mai ales dacă se suferă de colon iritabil. De asemenea, adaugi un surplus de zahăr (lactoza) inutil, mai ales atunci când cauși o scădere în greutate.

De ce nu lapte vegetal? Păi laptele vegetal se obține din apă și oleaginoase. În smoothie punem și una și alta, de ce să adaăugăm un extra de calorii, inutile?

Fructele!

Fructele sunt bogate în vitamine, săruri minerale, fibre, dar sărace în calorii, perfecte pentru slăbit. Aș vrea să ne îndreptăm atenția în mod deosebit către fibre. Ce sunt și ce fac acestea?

Fibrele nu se digeră, decât în parte, doar de colon. Practic cum intră așa pleacă. Atunci la ce sunt bune? Imaginați-vă că fibrele sunt un fel de magneți, care călătoresc prin tot corpul nostru și atrag tot ce nu este sănătos pentru noi, cum ar fi colesterolul rău. Deci, fibrele:

  • luptă împotriva constipației, implicit al hemoroizilor;
  • luptă împotriva bolilor cardiovasculare;
  • echilibrează flora bacteriană din intestin;
  • luptă împotriva obezității, pentru că absorb apa din organism, se umflă și de aici rezultă senzația de sațietate.

Deci…. MÂNCAȚI FIBRE!

Oleaginoasele!

Acestea sunt pline de Omega-3, proteine, minerale, vitamine. Au într-adevăr un aport caloric ridicat, dar le vom folosi în cantități mici, mai ales dacă dorim să topim vreo două kg.

Înainte de a le consuma este bine să punem oleaginoasele în apă și să le lăsăm până a doua zi. De ce? Pentru că sunt învelite într-un strat de enzime inhibitoare, care nu permite germinarea seminței. Pentru noi, înseamnă că aduc mai puține beneficii uscate, decât hidratate.

Rădăcinile !

Și ele sunt pline cu de toate: vitamine, săruri minerale și tone de fibre. De ce să punem mereu o rădăcină în smoothie? Păi, fiecare rădăcină are rolul ei:

  • ghimbirul este foarte eficient împotriva stării de greață, iar studii recente, afirmă că este un aliat eficient impotriva obezității;
  • turmericul (curcuma) este un puternic antiinflamator; are puteri depurative, ajutând foarte mult ficatul și fierea; este folosită împotriva artritei și artrozei (soacra mea suferă și de când ia curcuma+piper negru, nu i se mai blochează degetele); contrastă imbătrânirea celulelor; ar fi și un puternic antitumoral;
  • sfecla roșie este recomandată pentru probleme cardiovasculare, pentru anemie; NU este compatibilă cu diabetul, pentru că are un % mare de zahăr;
  • morcovul ajută corpul să producă vitamina A, și are foarte multe beneficii asupra vederii;
  • păstârnacul este superb pentru cine suferă de retenție de apă și este obez; de asemenea este foarte indicată și în cazul răcelilor;
  • hreanul, are super puteri la nivel gastric, ajută mucoasa gastrică, facilitează digestia și are un efect diuretic.
  • mai sunt alte mii de rădăcini, dar n-am să le înșir pe toate:))).

Ierburi aromatice

Aceste ierburi, pe lângă plusul de aromă pe care îl dau mâncării, au și super puteri, putând fi numite plante medicinale. Haideți să vedem câteva exemple.

  • salvia este recomandată pentru balonare, probleme date de menopauza, transpirație excesivă, mici răni; dar, partea mea preferată, este că taie pofta de mâncare și ajută aparatul degestiv;
  • menta e preferata mea, pentru că sufăr de colon iritabil :D; este foarte utilă și în problemele respiratorii, dureri musculare, celulită etc.
  • rozmarinul este foarte eficient pentru sistemul circulator, dureri musculare și articulare, împotriva pierderii părului, ajută digestia, etc.
  • busuiocul este și el minunat atunci când vorbim de probleme de digestie, insomnie, stări de nervozism nejustificate, anxietate, imbătrânirea precoce la nivel celular.

Codimente

Și aici, avem efectiv o căruță de opțiuni. Haideți să vedem câteva din preferatele mele :

  • scorțișora reduce glicemia (utilă pentru diabetul de tip 2), reduce hipertensiunea, reduce pofta de mâncare;
  • cardamom este foarte util în lupta cu colonul iritabil,cu hemoroizii, cu balonarea, cu răceala, cu obezitatea, etc.
  • nucșoara este extrem de utilă atunci când avem un atac de diaree sau stări de vomă; ajută să dormi, are puteri afrosidiace; calmează sistemul nervos, etc.

Tot ce am înșirat eu până acum, se referă strict la cantitățile administrate prin mâncare și nu la extracte de plante. Dozajul fiind mic, toate ingredientele ajută la prevenire și nu la vindecare. Deci, dacă ai probleme grave de serioase, mergi la medic, nu te apuca de overdose de scorțișoară.

Cum alcătuim un smoothie?

  • 3 fructe de sezon; pot fi 3 mele sau poate fi 1 măr, 1 pară, 1 portocală;
  • 1 rădăcină de sezon;
  • 1 lingură oleaginoase;
  • 1 gram de condimente;
  • câteva frunze de ierburi aromatice;
  • apă cât cuprinde.

De ce este important ca fructele să fie de sezon?

Pentru că acel fruct este ajutat de soare și de pământ să își atingă potențialul maxim de vitamine și săruri minerale, în perioada optimă. Să nu mai vorbim de gust. Dacă asta nu te convinge, fructele și legumele de sezon, costă mult mai puțin.

Singurele fructe, care nu pot fi consumate pe sezon, sunt fructele tropicale, care, oricum, călătoresc peste 7 mări și 7 țări, până ajung pe masa noastră. Și, pentru a fi încă bune, când ajung la noi, ele vin culese încă crude. Crud = vitamine puține. Din acest motiv, pentru smoothie, prefer să cumpăr pulpa congelată de fructe tropicale. De ce? Pentru că sunt culese în punctul maxim de coptură, însemnând nivel mare de vitamine si săruri minerale.

Bon, și uite așa îmi alcătuiesc eu the best smoothie ever. Încerc mereu să folosesc diferite combinații, pentru a nu mă plictisi la nivel gustativ, dar și pentru a aduce diferite beneficii corpului. Singurul element care se găsește zilnic, este apa :)))

Dacă îți plac articolele mele și dorești sa tot mai scriu, îmi poți oferi un smoothie apăsând aici sau folosind butonul DONATE, de la începutul paginii. Mulțumesc!