Bănuiesc că nu vă aşteptaţi la cartofi în gogoşi, dar……. Vă asigur că sunt atât de bune aceste gogoşi, că o să cumpăraţî toţi cartofii de pe piaţă :))! Trebuie să încercaţi o singură dată reţeta!
Ce caută cartofii aici? Păi ce să caute… cum ştim deja, cartofii sunt plini cu amidon, iar amidonul oferă pufoşenie şi prospeţime multă vreme! Sunt sigură că iubiţi pâinea cu cartofi şi, ştiţi despre ea că se păstrează moale şi pufoasă mai multe zile! Aşa şi gogoşile noastre, de astăzi! Să trecem la reţetă, repede repede!
Ingrediente
300 grame făină 000;
70 grame făină manitoba;
3 ouă;
300 grame cartofi fierţi şi curăţaţi;
7 grame drojdie uscată sau 20 grame drojdie proaspătă;
30 grame zahăr;
90 grame unt moale;
1 lingură rom/vodcă/ţuică; ajută la dospire;
coaja de la o lămâie şi coaja de la o portocală;
3 grame sare.
Pasul 1
Punem cartofii la fiert cu tot cu coajă până intră furculiţa în ei. Când sunt fierţi, îi curăţăm de coajă şi îi zdrobim. Dacă foloşiţi robotul de bucătărie, aveţi grijă să nu îi blenduiţi prea mult altfel devin gumoşi, văscoşi. Lăsăm cartofii la răcit.
Pasul 2
Punem în bolul unui mixer : cartofii, făina, zahărul, sarea, drojdia şi frământăm. Pe parcursul frământării adăugăm câte un ou, frământăm până este absorbit, apoi îl adăugăm şi pe al doilea. Înainte de a adăuga şi al treilea ou, observaţi aluatul. Dacă e prea tare, adăugăm oul. Dacă e prea moale nu mai adăugăm al treilea ou. Fac această observaţie pentru că am făcut de 3 ori această reţetă şi de fiecare dată a trebuit să modific reţeta: ori 1 ou în plus, ori un ou în minus. Frământăm până obţinem un aluat omogen şi elastic.
Pasul 3
Adăugăm untul, puţin câte puţin. Frământăm până vom obţine un aluat potrivit, uşor lipicios (de la cartofi). Când este gata, îl răsturnăm pe masa înfăinată bine bine şi îi facem 2/3 împăturiri, apoi îl dăm la dospit, până se dublează în volum.
Pasul 4
Răsturnăm aluatul pe masă, apoi, cu mâna, îl aplatizăm, încercând să îl facem de aceeaşi grosime. Apoi, decupăm cu forma pentru donuts. Punem gogoşile decupate pe o tavă înfăinată foarte bine şi dăm iar la dospit, până se dublează în volum.
Pasul 5
Pentru a prăji gogoşile vom avea nevoie de un ulei cu punct de ardere înalt, cum ar fi uleiul de arahide. Dacă nu avem, merge orice ulei, dar să fim atenţi să nu îl ardem. Dacă aveţi untură, e şi mai bine . Temperatura ideală pentru prăjit este între 170/180 grade. La o temperatură mai înaltă vom avea gogoşi arse pe afară şi crude înauntru. La o temperatură mai joasă, gogoaşa va absorbi prea mult ulei şi va deveni greţoasă.
După ce am prăjit fiecare gogoaşă în parte, le punem pe hârtie absorbantă, le lăsăm 2 minute apoi le tăvălim prin zahăr.
Până una alta, vă doresc poftă bună şi dacă v-a plăcut acest articol, mă puteţi invita la o cafea virtuală, apăsând aici sau folosind butonul DONATE, de la începutul paginii. Şi pentru alte ispite culinare, urmăniţe-ne pe blog şi alăturaţi-vă celui mai fain grup de suport Baking happiness
Arata demential😍
multumesc 🙂
Cele mai bune gogoși