Savarina Tiramisù – cea mai bună savarină!

Ce titlul! Aşa-i că pare să nu aibe nici o treabă, una cu alta? Că sunt două deserturi diferite? Eiii bine, este un singur desert şi este absolut delicios! ( în timp ce scriu acest articol, gust dintr-o savarină tiramisù, să fiu sigură că e delicoasă).

Probabil o să vă întrebaţi cum am ajuns la acest desert. Poi….am avut două motive foarte bune : unul, aveam nişte mascarpone care mai avea puţin şi expira, şi doi.. am găsit forme pentru savarine. Aşa că am combinat utilul cu plăcutul şi voilà: SAVARINA TIRAMISÙ. Mi se pare absolut minunată pentru zilele caniculare, când ai nevoie de un boost de energie şi de ceva răcoritor.

Reţeta de aluat, o am dintr-o carte de bucate italiană, veche din anul 1975 şi se numeşte Savarin del Lussemburgo. Nu am găsit informaţii despre numele acestui desert, dar …o fac cam de vreo 2 ani, schimbând mereu, câte ceva la ea. Iniţial, nu am avut un rezultat mulţumitor, însă varianta finală (pe care o voi scrie aici) este magică. Am făcut-o de atât de multe ori, că Geo nu vrea să mai audă de savarine pentru următorii 10 ani. Nu pentru că nu ar fi delicioasă, ci pentru că a mâncat până i s-a făcut rău. Ca să înţelegeţi mai bine, a mâncat 6 savarine o dată…Acum să trecem la reţetă!

Reţetă!

Aluat!
  • poolish : 30 grame lapte +30 grame făină + 7 grame drojdie uscată sau 20 grame drojdie proaspătă; dacă nu ştii ce e poolish, mergi aici => https://baking-happiness.com/poolish-preferment-lichid/
  • 200 grame făină;
  • 90 grame gălbenuş (circa 5 bucăţi);
  • 50 grame zahăr;
  • 100 grame unt moale;
  • 4 grame sare;
  • 50 grame lapte.
Cremă:
  • 500 grame smânână pentru frişcă;
  • 250 grame mascapone;
  • 100 grame lapte condensat (după gust, poţi pune mai mult sau mai puţin).
Sirop trampat cu cafea:
  • 250 grame apă;
  • 250 grame zahăr;
  • 250 grame cafea, făcută la expresor; dar poţi folosi cafea instanta în 250 grame apă.
Extra: cacao pentru pudrat!

Mod de preparare:

Pasul 1:

Amestecăm ingredientele pentru poolish, acoperim şi lăsăm, la temperatura camerei, până îşi dublează volumul.

Pasul 2:

În bolul unui mixer, punem făina, poolish-ul, gălbenuşurile, untul, sarea şi începem să mixăm, folosind cârligul. Când aluatul este omogen, adăugăm câte o lingură de zahăr, până îl adăugăm pe tot. Aluatul va fi sfărâmicios, ca la tarte, dar e ok, pentru că în continuare vom adăuga lapte, câte o lingură. Vom adăuga următoarea lingură, doar după ce prima va fi absorbită complet. După ce am terminat de adăugat laptele, mărim viteza la maxim, şi frământăm până când aluatul devine foarte elastic, iar pereţii bolului, vor fi complet curaţi. Va dura cam 10/15 minute.

după ce am terminat de adăugat laptele…
aluat legat, pereţii bolului curaţi…aluatul este gata.
fereastra de gluten…
Pasul 3:

Ungem cu unt formele pentru savarine. Untul nu trebuie să fie lichid, ci mai degrabă ca o pastă mai subţire: să fie încă albicios, dar uşor de întins cu pensula. Nu vom tapeta cu făină, doar pentru că eu detest făina care rămâne după coacere. Vă garantez că veţi avea un rezultat minunat, doar ungând, formele, cu unt.

Mi se par absolut superbe aceste forme pentru savarine! M-am considerat super norocoasă, când le-am văzut pe raft.
Pasul 4:

Când aluatul este lucios, elastic, cu o frumoasă fereastră de gluten NU ÎL VOM LĂSA SĂ CREASCĂ ÎN BOL. Vom porţiona aluatul în funcţie de propriile forme. În formele mele, intră cam 45-50 grame aluat, aşa că am împărţit aluatul în 12 bucăţi, de câte 45/50 grame. Am format biluţe, pe care le-am aşezat în formele unse, apoi le-am acoperit cu folie alimentara şi le-am lăsat la dospit, circa 45 minute, până şi-au dublat volumul. NOTĂ: timpul de dospire depinde de mai mulţi factori, aşa că fii cu ochii pe aluat.

Ies mult mai uniforme savarinele, dacă le dăm formă de sferă. Când le punem cu lingura, ies destul de ciufulite.
Pasul 5:

Cât timp aluatul este la dospit, vom face siropul. Punem pe foc, 250 grame apă + 250 grame zahăr şi fierbem până se topeşte zahărul. Când e gata, îl transferăm într-un bol rece şi adăugăm cafeaua. Lăsăm la răcit.

Pasul 6:

Încingem cuptorul la 200 grade Celsius şi coacem savarinele pentru circa 15 minute. Eu, după 10 minute, le-am scos din forme, le-am răsturnat şi le-am mai copt pentru încă 5 minute. De ce? Pentru că erau prea coapte deasupra, iar dedesubt, erau palide.

Pasul 7:

Pentru a însiropa savarinele, am procedat astfel : am scufundat savarinele, încă calde,nu fierbinţi, în siropul rece. De asemenea, funcţionează bine şi SAVARINELE RECI + SIROP CALD. După ce le-am însiropat, le-am pus pe un grătar, pentru a se scurge excesul de sirop şi am început să le decupez capacele, pe care nu le vom tăia complet, ci doar trei sferturi. Băgăm savarinele la frigider şi ne ocupăm de cremă.

Pasul 8:

Crema tradiţională pentru tiramisù, conţine şi ouă, crude de obicei sau sub forma de pâte à bombe. Personal nu îmi place varianta cu ouă, aşa cum vedeţi în această reţetă. Reţeta pe care o fac de ani de zile, este simplă de făcut şi foarte bună. Vom pune mascarponele, smântâna pentru frişcă şi laptele condensat, în bolul unui mixer şi vom mixa la viteză mică până vom obţine o consistenţă cremoasă, nu ţeapănă. Duurează cam 5 minute, toata treaba asta. Dacă doriţi o puteţi aromatiza cu vanilie.

Pasul 9:

Punem crema într-un sac-a-poche, cu un dui stelat şi umplem savarinele. Încercaţi să nu puneţi toată crema în primele savarine, ca să vă ajungă pentru toate. Zic asta, doar pentru că eu am făcut-o :))), şi a trebuit să mai pun de nişte cremă pentru a le umple şi pe ultimele 2 savarine.

Pasul 10:

Pudrăm cu cacao amară şi mâncăm cea mai bună savarină tiramisù! Poftă bună să avem! Dacă încerci reţeta, te rog să îmi spui cum ţi se pare!

That’s all, folks!

La final, vreau doar să vă mulţumesc pentru întelegerea din ultima vreme, şi mai ales pentru susţinerea morală. Ultimele luni, au fost chiar infernale, în ceea ce priveşte sănătatea lui Sky, dar, din fericire, de vreo 2 zile, i s-a stabilizat tabloul clinic : nu mai face febră, schiopatează puţin către deloc, ulcerele de pe piele dau semne să se închidă, are chef de joacă. Şi cu cheful lui de joacă, mi-a revenit si mie pofta de a relua activitatea pe grup şi pe blog. Aşa că…o să mă întorc cu foarte multe întrebari şi proiecte noi! Stay tunned!

Dacă eşti nou pe acest blog, te astept şi pe facebook, să ne dai un like de suport, la pagina Baking happiness şi să te alaturi grupului Baking happiness, unde vei cunoaşte oameni minunaţi, unde vei părimi ajutor şi răspunsuri la propriile întrebări!