Medovik cu vişine – cel mai bun!

Să povestim puţin despre acest minunat tort, cu o greutate istorică foarte importantă. Legenda spune că, acest tort, se naşte în minunata Rusie, în bucătăria regală a Elisavetei Alekseevna, soţia lui Aleksandr I. Acu’ să nu credeţi că ţarina avea pasiuni de Bake off; nu, nu! Dar, avea un nou cofetar în bucătărie. Şi acest nou cofetar îşi dorea tare mult să o impresioneze pe ţarină, aşa că a inventat acest minunat tort, pe bază de foi cu miere şi foarte multă smântână. Ceea ce nu ştia cofetarul nostru, este că ţarinei nu îi plăcea chiar deloc mierea. Dar, a făcut un tort atât de bun, încât ţarina şi-a schimbat total gusturile privind mierea, tortul Medovik devenind preferatul ţarinei.

Acu’ eu nu ştiu cât de veridică este această poveste, pentru că nu există documente care să precizeze exact provenienţa acestei reţete sau cel puţin nu am aflat eu. Dacă voi ştiţi ceva mai mult, vă rog să îmi scrieţi pe facebook: ori pe pagina Baking happiness ori pe grupul cu acelaţi nume!

Povestea Medovik-ului meu!

Să fiu sinceră, nu prea m-a atras din prima acest tort, doar pentru că prevedea smântână fermentată, iar eu nu sunt fan! Dar, pentru că aveam efectiv facebook-ul plin cu Medovik, am zis să încerc, să văd de ce este atât de lăudat!

Cred că am lucrat luni de zile până să ajung la această reţetă, care este foarte pe gustul nostru. Geo s-a îndrăgostit de tort, aşa că l-am refăcut pentru ziua lui de naştere. Trebuia să sărbătorim cu stil, faptul că a mai îmbătrânit un an!

Să trecem la reţetă, înainte să nu vă plictisiţi prea tare!

Reţeta pentru un tort cu diametru de 18 cm!

Ingrediente foi:

  • 150 grame unt;
  • 100 grame zahăr;
  • 2 ouă;
  • 6 grame bicarbonat de sodiu;
  • 85 grame miere;
  • 480 / 500 grame făină;
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare:

  1. Topim untul, într-o cratiţă, apoi adăugăm zahărul şi sarea; amestecăm continuu;
  2. Adăugăm ouăle şi amestecăm continuu, pe foc mic;
  3. Adăugăm bicarbonatul, continuăm să amestecăm;
  4. Adăugăm mierea, gătim compoziţia şi amestecăm continuu, până când se închide la culoare, căpătând culoarea caramelului. (eu am trişat şi am gătit aluatul la termomix, pentru că urăsc să stau lângă tigaie, să amestec întruna; mai ales când trebuie să amesteci încontinuu, pentru circa 30 minute).
  5. Adăugăm făina şi omogenizăm bine aluatul.
  6. Îl transferăm pe masă, îi dăm forma alungată şi îl acoperim cu folie alimentară, pentru a nu se usca.
  7. Tăiem bucăţi de câte 80 grame, le întindem foarte subţiri pe foaie de copt, apoi decupăm, lăsând surplusul de aluat. Acesta ne va trebui pentru decor.
  8. Coacem foaia la 180 grade Celsius, până se rumeneşte uşor. Nu coaceţi prea tare altfel vom avea un biscuite uscat, care v-a afecta rezultatul final.
Nu are nici o importanţă dacă foaia nu este perfect rotundă. Oricum o vom decupa.
Băgăm la copt fix aşa. Surplusul de aluat va fi sfărâmat şi folosit pe post de decor.
Găurim aluatul, pentru a creşte uniform. Eu am făcut găurile multe şi mari, pentru că mă ajută atunci când voi monta tortul : va permite cremei să pătrundă peste tot, rezultând şi mai moale.
În partea de sus, aluatul s-a copt mai tare, asta pentru că am cuptor cu fiţe. Oricum, este mai bine ca biscuitele să fie colorat ca în partea de jos şi nu ca în partea de sus.

Ingrediente cremă:

  • 400 grame cremă de brânză (philadelphia);
  • 100 grame lapte condensat îndulcit;
  • 500 grame smântână pentru frişcă.
Mod de preparare cremă:

E atât de simplu că este inutil să scriu, dar am să scriu să nu mă înjuraţi:

  1. Punem brânza şi laptele condensat, în bolul unui mixer şi mixăm pe viteză mică, până avem o compoziţie omogenă;
  2. Adăugăm smântâna şi mixăm pe viteză medie, până avem o consistenţă stabilă.
  3. Gata crema !

Vişineleeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Astea sunt şi mai simplu de lucrat: iei 250 grame vişine , congelate, fără sâmburi şi le pui într-o tigaie, pe foc mediu. Le dai într-un clocot, apoi le strecori printr-o sită. Sunt gata de folosit.

Clar, este doar o modalitate. Puteţi pune şi zahăr dacă preferaţi un desert mai dulce – noi nu vrem!

Montare:

Punem foaia, crema , apoi vişinele pe ici pe colo, în funcţie de cât de multe aveţi. (Eu aş fi pus gen tone de vişine, dar nu prea am acces la ele). Montam tortul într-un cerc sau într-o tava cu inel, pentru a obţine un tort cât mai drept. Eu nu am folosit cercul şi tortul meu parcă e turnul din Pisa:))).

Când am terminat de montat tortul, cel mai bine este să îl dăm la rece măcar 2 ore, pentru a-l stabiliza ca şi structură. Apoi îl scoatem din formă, îl îmbrăcăm într-un strat de cremă şi în final îl decorăm cu resturile de foaie sfărâmate într-un blender. Desigur, tortul poate fi decorat în funcţie de propriile preferinţe.

Variante :

Fiind un tort destul de clasic şi blând în arome, poate fi îmbogăţit cu tot felul de fructe: caise, căpşuni, zmeură, afine sălbatice, rodie. Sper să revin în curând şi cu fotografii, la aceste variante. Până una alta, vă las secţiunea variantei cu vişine!

 

2 comentarii

  1. Nici eu nu m-am înduplecat sa fac acest tort numai de focul foilor.. 😬
    Dar l-ai explicat atât de lejer și ești atât de haioasa încat promit sa îl fac, sa îți trimit poze și apoi sa îl mănânc 😅
    Felicitări pentru munca ta și mulțumiri pentru ca împărtășești!! 🤗🤗🤗

     

Comments are closed.