
Mass-media a creat o iluzie cum ca margarina,ar fi un element foarte nociv pentru santatea umana.Iar noi,aproape toti,sustinem ca nu consumam margarina,pentru ca,vai,ne omoara.
Dar cati dintre noi citesc eticheta? Cati dintre noi,merg in cofetarii si intreaba ce contine acel croissant sau acele tarte?
As avea curaj sa compar consumul margarinei cu consumul manelelor : Nu recunoaste nimeni,dar consuma toti,intentionat sau nu.
Margarina,ca orice alt ingrediente consumat in exces ,poate dauna sanatatii.Daca consumi margarina o data pe luna,nu se intampla nimic.
Eu marturisesc,ca nu folosesc margarina. Mai mult, pentru ca nu are un gust placut ca al untului. Nu am mai cumparat margarina, de cand am plecat din Romania, de acum 11 ani. Dar am consumat-o sub forma de cornuri, tarte, biscuiti. Nu pentru ca nu am citit eticheta, ci pentru ca STIU ca daca o sa consum in cantitati mici,din cand in cand nu se intampla nimic!
Am ramas surpinsa cand am vazut pretul : 0,50 euro pentru 250 grame margarina! Eram gen,wow,acum inteleg de ce anumite cofetarii folosesc margarina! Cel mai ieftin unt costa 1,5 euro pntru 250 grame.. o diferenta de pret enorma! De asta o sa va rog sa fiti realiste atunci cand vi se cere un pret mare, pe produsele facute cu lapte oua,unt: toate acestea costa!
Margarina in cofetarie
Nu stiu voi, dar eu am crescut, crezand ca margarina este de post, fiind facuta doar din uleiuri vegetale.Mare mi-a fost mirarea, cand am aflat, ca de fapt margarina poate fi considerata de post sau Vegan,doar daca specifica pe eticheta, altfel poate contine grasimi de origine animala (peste, untura, lapte) nu doar grasimi de origine vegetala ( palmier, cocos, floarea soarelui, porumb).
Margarina este o emulsie de grasimi(circa 84%) si apa(12/13%) si are cam 740 kcal/100 gr. Dar contine si vitamina A, vitamina D si vitamina E; ca si acizi grasi contine : oleic, linoleic, palmitic si stearic; cu adaos de emulsionanti si conservanti.
In functie de metoda de lucru,avem 2 tipuri de margarina:
- margarina hidrogenata – hidrogenarea implica temperaturi inalte si un catalizator, care transforma uleiul nesaturat si lichid, in margarina saturata si solida. Dar, in acelasi timp se formeaza si grasimi TRANS nesaturate, care cresc colesterolul LDL si scad colesterolul HDL;
- margarina nehidrogenata – aceasta vine produsa prin fractionare, care se bazeaza pe presiune si temperaturi; separa partea saturata de cea nesaturata; acest tip de margarina contine mult mai putine grasimi nehidrogenate.
In functie de forma fizica avem :
- solida – contine grasimi hidrogenate cu o cantitate ridicata de acizi grasi saturati;
- semisolida – este un amestec de grasime hidrogenata(10-25%) si uleiuri nehidrogenate(90-75%);
- tartinabila – poate fi realizata cu un singur tip de ulei(40-60%) + adaosuri (arome, proteine din lapte ,sunca etc) ; vestita margarina tartinabila Delma va poate ajuta sa incadrati mai bine aceasta categorie.
De ce folosim margarina ?
- Veganism – pentru cine adopta acest stil de viata si doreste o alternativa la ulei;
- Intolerante alimentare– cine este intolerant la proteina din lapte si/sau lactoza, nu poate folosi untul sub nici o forma; sa nu vorbim despre alergii.
- Margarina se topeste la temperaturi peste 40°C, din acest motiv vine folosita, in tarile calde. Poate fi manevrata mai usor la temperaturi ridicate. De cele mai multe ori gasim un produs numit melangé, care se prezinta sub forma solida, si este un amestec de margarina si unt : margarina pentru manipulare usoara si untul pentru gust.
- Ofera produselor de patiserie si de cofetarie un termen de garantie mai lung, in comparatie cu untul.
- Costul este inferior untului.
- Nu are nevoie sa fie depozitata in frigider. Poate fi conservata la temperatura camerei pentru 8-10 saptamani, iar in frigider,durata de viata se prelungeste pana la 13-15 saptamani.
- Are o plasticitate mult mai mare decat untul, si ofera rezultate mai bune cand vorbim despre foietaj.
Cum sa ne alegem margarina:
- trebuie sa citim cu atentie eticheta;
- sa scrie ‘fara grasimi TRANS’;
- sa contina urmatoarele uleiuri: ulei de arahide, ulei de masline, ulei de floarea soarelui, ulei de susan, ulei de soia, ulei de porumb.
Cam asta trebuie sa stim despre margarina! Daca vrei sa iti impartasesti opinia ta despre margarina sau pur si simplu,vrei sa completezi articolul, te astept pe grupul Baking happiness