Nu ma omor după astfel de deserturi, pentru ca sunt foarte dulci, dar am zis sa îl fac pentru voi, mai ales ca ieri am început tema zaharului și stadiile de coacere ale acestuia.
Reteta este basic, eu am pus fistic, portocala confiata si merișoare(asa e puțin acrișor).
Ustensile necesare : mixer și un termometru cu sonda sau termometru pentru zahar.
Ingrediente :
-60 gr albus la temperatura camerei
-300 gr zahar tos
-100 gr apa
-85 gr glucoza lichida
-200 gr miere( foarte important este alegerea mierii. Alegeți o miere cu un parfum care va place: flori de portocala, lavanda.
Adaos : 150 gr fistic, 100 merișoare, 100 portocale confiate (acestea trebuie sa fie călduțe în momentul în care le adăugăm peste nuga).
Mod de preparare:
1) punem albușul in bolul unui mixer, cu un praf de sare și pornim mixerul la viteza cea mai mica.
2)punem glucoza, apa și zaharul pe foc mediu;
3)separat punem și mierea pe foc;
4)cand mierea ajunge la 130°C începem sa o turnam în fir, peste albușul care ar trebui sa fie spuma;
5) siropul de apa se adaugă, tot fir, când atinge 150° C.
nota: 120°C înseamnă un torrone moale;150° C înseamnă un torrone tare. Alegeți voi.
6)dupa ce ați turnat tot siropul, lăsați mixerul sa bata bezeaua cam 10 minute.
7)schimbati telul cu frunza(paletă) mixerului, adăugați fructele caldute și amestecați doar pana este omogen. Nu amestecați prea mult pentru ca se rup fructele.
8) ca să turnați în forme aveți mai multe opțiuni. Puteți folosi foi de wafa, hârtie de copt, fistic pisat sau un amestec de 50%-50% amidon+zahar pudra. Eu am ales ultima varianta. Am pudrat bine tava înainte de a ma apuca de treaba.
Când nuga este gata am turnat-o in tava, am acoperit o cu fistic pisat, apoi am trecut cu un sucitor pe deasupra sa fie cât mai nivelat.
9) nuga trebuie lasata sa se răcească măcar 4 h, cel mai bine peste noapte.
Eu am tăiat-o a doua zi dimineața. A fost destul de dificil,pentru ca are o consistenta mediu moale. Cel mai bine ar fi sa îl băgați în congelator câteva ore înainte de taiere. După ce am portionat’o, o așezăm pe hârtie de copt, pentru a nu se lipi. Se conservă într-o cutie, închisă bine. Văzând nivelul de zahar are viata lunga de raft. Dacă este conservat la întuneric, loc răcoros și uscat, poate tine pana la 2 ani. Italienii spun ca este mult mai buna de consumat, după 3 luni. Cred ca o sa probez treaba cu 3 luni 😂😂 si va zic și vouă 😊
Voi ați făcut nuga? Împărtășiți cu noi pe grupul BAKING HAPPINESS .