Am descoperit această reţetă, când vânam o reţetă bună de panettone! Maestrul patiser, făcuse o pastă de clementine, dar se poate face şi din lămâie, portocală, mandarine şi toate citricile care ne plac.
Eu am ales să fac din portocale, pentru că le ador!
Foarte important este să folosim portocale bio, pentru că va fi o concentratie mare de coajă!
Reţeta!
Ingrediente:
- 250 grame portocale : coaja externă + pulpa portocalei;
- 125 grame zahăr.
Notă: Raportul este de 2 părţi citrice : 1 parte zahăr.
Mod de preparare:
- spălăm foarte bine portocalele, chiar de sunt biologice;
- cu un curăţător de coajă, decojim doar partea externă, de la 4 portocale, fără să luăm din cea albă – cea albă este foarte amară; punem coaja în crăticioara pe care o vom pune, mai târziu, pe foc;
- îndepărtăm coaja albă şi toate acele pieliţe care sunt şi ele lejer amare; dacă vă place gustul amar, le puteţi păstra;
- peste cojile de la portocală, adăugam pulpă, cât să ajungem la cele 250 grame; raportul poate diferi în funcţie de propriile preferinţe: dacă vrem un gust mai intens de portocală, vom adăuga şi mai multă coajă, dar să fie suficientă pulpă să lase suc, pentru a putea fierbe.
- punem zahărul peste pulpă şi coajă – lăsăm la macerat circa 15 minute, până lasă suc;
- apoi punem pe foc şi gătim circa 30 minute, până cojile sunt moi;
- blenduim bine amestecul, îl lăsăm să se răcească şi îl punem într-un borcan ermetic.
Această pastă, se păstrează în frigider, cam 2 săptămâni, şi se foloseşte atât pentru a aromatiza creme cât şi la aluaturi precum cele pentru : cozonac, panettone, cornuri bicolore etc! La creme, punem în funcţie de gust, iar în aluaturi, maxim 100 grame pentru 500 grame făină!
Pentru mai multe idei, vă aşteptăm pe grupul Baking happiness!