Cine este cu mine, pe grup, ştie că această reţetă este al doilea experiment, primul , nefiind atât de reuşit. Am folosit făină slabă, în gluten şi a supradospit. Dar cum nu mă las, m-am apucat iar, şi uite-ne aici!
Mă simt mândră să pot spune : această reţetă este a mea! Şi mai mândră, pentru că o pot împărţi cu voi! Sunt atât de încântată, că nici fotografii prea bune nu am făcut! Dar cum reţeta este minunată, nu mai putea aştepta! O să revin şi cu fotografii mai ingrijite!
Nu l-am numit cozonac sau aluat de cozonac, pentru că ar fi limitant! Aluatul dospit dulce, poate fi folosit pentru orice: cozonac, pan brioche, gogoşi şi tot ce vreţi voi!
Gata cu vorba! Să trecem la treabă!
Ingrediente:
Biga :
- 150 grame făină Manitoba, sau orice făină de forţă;
- 75 grame apă;
- 2 grame drojdie.
Aluatul final:
- toată biga;
- 100 grame lapte integral, rece;
- 5 grame malţ;
- 100 grame ouă întregi, de la frigider ( circa 2 ouă medii);
- coaja, rasă de la o portocală şi o lămâie;
- 350 grame făină (dacă aveti manitoba, ar fi nemaipomenită, dar, merge şi făina 000);
- 100 grame zahăr;
- 2 grame sare;
- 40 grame ulei;
- 200 grame unt rece, de la frigider.
Metoda de lucru:
- Seara, ne apucăm de biga, cum v-am explicat aici. O lăsăm să matureze la temperatura camerei, care nu trebuie sa depaşească, 21 de grade!
- dis-de-dimineaţă, luăm biga, o punem in vasul unui robot planetar, împreună cu laptele şi malţul sau mierea, şi o spumăm, bine-bine; folosim frunza de la robot şi nu cârligul;
- scoatem vasul de la robot şi adăugăm, în această ordine , ingredientele: ouăle, coaja rasă de la o lămâie, făina, zahărul.
- punem vasul,înapoi, în robotul planetar, ataşăm cârligul şi începem să frământăm, pînă se plictiseşte robotul; acum, fără glumă, frământăm până se leagă foarte bine aluatul; tot aici, hotărâm, dacă mai trebuie puţină făina sau puţin lapte; în funcţie de făina voastră, este posibil să fie nevoie de o schimbare la reţetă;
- abia când aluatul, s-a legat bine, începem să adăugăm grasimea; vom adauga întâi, uleiul, câte o lingură, apoi, câte 2-3 cubuleţe de unt, până se termină.
- aluatul este gata, când, este elastic şi putem trage de el, fără să se rupă, cu uşurinţă. Întindem aluatul, într-un dreptunghi(facem o împachetare ca la pâine), îl aşezăm pe o tavă, îl învelim cu folie alimentară şi îl dăm la frigider, măcar 2 h, maxim 12 h.
Notă: Dacă nu lăsăm suficient de mult, aluatul la frigider, va fi greu de modelat (uitaţi-vă la cozonacul meu împletit), pentru ca untul este foarte mult şi dacă se supraîncălzeşte, aluatul va fi moale şi vom avea tendinţa să mai adăugăm făină!
- scoatem aluatul din frigider şi îî dăm ce formă vrem. Cum, eu, am tăvi mici de cozonac, de fapt, sunt pentru chec :)), am facut unul micuţ gol (pan brioche) şi unul, mai mare, semi-umplut, pentru că….coronavirus :(.
- am copt la 160 grade, pană, au atins temperatura, interna, de 94 grade.
Pentru mai multe detalii şi trucuri, despre aluatul dospit dulce, mergi aici.
Acum, nouă idee: cine încearcă reţeta şi face fotografii drăguţe, îi voi încărca fotografia, aici, pe blog! Bineînţeles, cu numele vostru !
Ca de obicei, pentru nelămuriri, mă gasiţi pe grup dar şi pe pagina de facebook!
Draga Ramona,
Exista o explicatie pt lipsa sarii? Stiu ca se foloseste pt a da forta aluatului si pt a preveni oxidarea.
Corecteaza-mi greselile, daca am spus ceva gresit mai sus.
Felicitari pt tot efortul depus aici si pe grup! 🙂
Buna Mihaela! desigur că există o explicaţie: am uitat să o adaug între ingrediente. Dar îţi mulţumesc din suflet că mi-ai atras atenţia. Şi ca să mă crezi, iţi las articolul meu despre sare. https://baking-happiness.com/sarea-in-bucatemai-ales-in-aluaturile-dospite/
Te îmbrăţişez!
Cu mare drag! :*
Inca odata, multumim pt tot ceea ce imparti cu noi! Sa tot avem parte de oameni ca tine!
Sa fim sanatosi! 🙂